Foto kalmerend extract L-theanine

Wat is L-theanine?

Heb je ooit gemerkt dat het drinken van thee zowel stimulerend als kalmerend kan zijn? Nou, het lijkt erop dat L-theanine de chemische stof is die verantwoordelijk is voor dat effect. In de jaren 1950 ontdekten wetenschappers dat de bladeren van de theeplant (Camellia sinensis) van nature dit interessante bestanddeel produceren. Als je een kop groene thee drinkt, krijg je ongeveer 30 mg cafeïne binnen, maar je krijgt ook ongeveer 10 mg L-theanine binnen. L-theanine is structureel vergelijkbaar met de aminozuren: glutamaat en glutamine. Dit is logisch, want L-theanine draagt ook bij aan de smakelijke, umami-achtige smaak die kan worden geproefd in vele soorten groene thee.

Hoe werkt L-theanine?

Stimulans van Alfa-golven in de hersenen
Alfa-golven hangen samen met een ontspannen toestand. De golven komen vooral voor in de occipitale cortex (in dit hersendeel worden visuele prikkels verwerkt). In de alfa toestand is men alert op een ontspannen manier.

Door de ontspannenheid van de Alfa staat kunnen we optimaal gebruik maken van onze beide hersenhelften én tegelijkertijd zijn we uitermate geconcentreerd met één ding bezig. Hoe meer ontspannen iemand in allerlei situaties is, des te minder snel is degene uit zijn evenwicht. Het aanwezig zijn van veel alfa-golven is daarom goed voor examens, sollicitatiegesprekken etc.

L-theanine helpt om de activiteit van alfa-hersengolven te verhogen. Het lijkt de “prikkelbare” neurotransmitters te kalmeren, terwijl de “kalmerende” neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en gamma-aminoboterzuur (GABA) worden bevorderd. Onderzoekers suggereren dat L-theanine de “aandacht circuits” van de hersenen moduleren. Het kan ook neuronen beschermen tegen schade, wat mogelijk helpt om helder na te kunnen blijven denken tijdens het ouder worden.

Onderstaande wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat L-Theanine de Alfa-golven van de hersenen stimuleert:

Leren en geheugen
L-theanine lokt verbeterde cognitieve functies uit, waaronder leren en geheugen, in onderzoeken bij mensen en dieren. De verbeteringen in leren en geheugen zijn toegeschreven aan de regulering van NMDA-gerelateerde Long Term Potentation (LTP). LTP is een hersenactiviteit die helpt om herinneringen te vormen. NMDA-receptoren zijn receptoren in de hersenen die onder andere essentieel zijn voor zenuwtransmissie en neuroplasticiteit, waardoor ze een belangrijke rol spelen in hersenontwikkeling, leercapaciteit en geheugen.

Kalmerend en angstverminderend
Het best gedocumenteerde effect is het kennelijke anxiolytische en kalmerende effect als gevolg van de up-regulatie van remmende neurotransmitters en mogelijke modulatie van serotonine en dopamine in geselecteerde gebieden. Het is ook recentelijk aangetoond dat het het niveau van brain-derived neurotrophic factor (BDNF) verhoogt.

Combinatie van L-theanine en Cafeïne
Onderstaand onderzoek  (Haskell CF et al, 2008) meldt dat de combinatie van cafeïne en L-theanine leidt tot verbeteringen in de hersenfunctionaliteit, waaronder:

  • snellere reactietijd
  • sneller werkgeheugen
  • nauwkeuriger zinverificatie

Het gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde, dubbelblinde, gebalanceerde crossover-onderzoek onderzocht de acute cognitieve en stemmingseffecten van L-theanine (250 mg), en cafeïne (150 mg), op zichzelf en in combinatie. Cafeïne niveaus in speeksel werden co-gecontroleerd.

L-theanine verhoogt de ‘hoofdpijn’-ratings en verminderde correct serial seven subtractions. Cafeïne leidt tot snellere digit vigilance reactietijd, verbeterde Rapid Visual Information Processing (RVIP) nauwkeurigheid en een verzwakte toename van de zelf-gerapporteerde ‘mentale vermoeidheids’-ratings.

De combinatie leidde ook tot een snellere simpele reactietijd, sneller numeriek werkgeheugenreactietijd en verbeterde zinverificatienauwkeurigheid. ‘Hoofdpijn’- en ‘vermoeidheids’-ratings waren verminderd en ‘alertheids’-ratings waren verhoogd. Er was ook een aanzienlijk positieve interactie tussen cafeïne en L-theanine bij vertraagde woordherkenningsreactietijd. Deze resultaten suggereren dat L-theanine en cafeïne een ander farmacologisch profiel hebben dan die met alleen cafeïne of alleen L-theanine.

Bron:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18006208
Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18254874

Ga naar producten en prijsvergelijk om te weten welke soorten natuurlijke concentratie supplementen en prijsniveaus er online te vinden zijn.