Foto van plant rhodiola rosea

Wat is Rhodiola rosea?

Rhodiola rosea is een robuuste plant, die op bergtoppen en langs winderige kliffen groeit. De plant is afkomstig uit Siberië en het Tian Shan-gebergte in het noordwesten van China maar vandaag de dag groeit Rhodiola ook in de bergen van Centraal-Azië, Europa, de Rocky Mountains van Noord-Amerika en in een groot deel van het Noordpoolgebied.

Rhodiola rosea is een fascinerende plant. Het is een vaste, bloeiende plant die ook vaak gouden wortel wordt genoemd. Dit kruid krijgt heel veel aandacht omdat het een veilige en effectieve medicinale plant lijkt te zijn. Mensen van over de hele wereld gebruiken Rhodiola om hen te helpen met hun stemming, stress, vermoeidheid en angst.

Tussen de 18e en 19e eeuw werden tal van medicinale toepassingen van Rhodiola rosae geschetst in wetenschappelijke publicaties uit Duitsland, de Sovjet Unie, IJsland en Noorwegen. Tegen het einde van de 19e eeuw werd Rhodiola in Frankrijk beschouwd als een hersentonic en in Duitsland gebruikt om de strijd tegen hoofdpijn aan te gaan (Darbinyan, 2000).

Russische wetenschappers hebben salidroside geïdentificeerd als het actieve bestanddeel in de plant, dat voor anti-stress en stimulerende eigenschappen zorgt. De Russische botanici waren ook een van de eersten die Rhodiola beschouwden als een adaptogeen (Brekman en Dardymov, 1969).

Een adaptogeen wordt gedefinieerd als een natuurlijke stof om ons lichaam te helpen zich aan stress aan te passen en onze lichamelijke toestand te normaliseren. Ginseng wordt vaak genoemd als een klassiek voorbeeld van een adaptogeen.

Hoe werkt Rhodiola rosea?

Rhodiola rosea verhoogt het niveau van chemicaliën in de hersenen, die nodig zijn  voor een positieve stemming, kalmte en motivatie – zoals serotonine, noradrenaline en dopamine – door de remming van MAO (monoamine oxidase), het enzym dat deze afbreekt. De antidepressieve eigenschappen van Rhodiola verbeteren ook op drie manieren de effectiviteit van neurotransmitters:

 1. Door het verhogen van de permeabiliteit van de bloed-hersenbarrière voor twee
  voorlopers van dopamine en serotonine.
 2. Door een toename in de afgifte van serotonine, en
 3. Via een verhoging van de activiteit van de neurotransmitter serotonine in de hersenen.

Hierdoor worden de stress symptomen, waaronder slapeloosheid, verbeterd. Met een betere slaap, worden de overmatige cortisolniveaus verlaagd. Rhodiola beschermt de hersenen ook door het verminderen van de afscheiding van corticotropine releasing factor (CRF) bij stress.

Wetenschappers hebben aangetoond dat Rhodiola rosea kan helpen bij vermoeidheid, depressie, angst en stress (Panossian en Wikman, 2009). De volgende experimenten trachten de wijze waarop Rhodiola samenwerkt met het lichaam te verklaren.

 • Bewijs suggereert ook dat het extract van Rhodiola ons endocriene systeem via de HPA-as kan beïnvloeden. De HPA-as is een terugkoppelingslus tussen de hypothalamus, de hypofyse en de bijnier. Naast nog andere zaken reguleert deze as ons stressrespons. Wetenschappers laten zien hoe Rhodiola rosea voor een anti-stress effect op ratten zorgt door het balanceren van de HPA-as (Xia, 2016). Dit kan worden geclassificeerd als een adaptogeen effect.
 • Het extract van Rhodiola lijkt de neurotransmitters zoals noradrenaline, seretonine,
  dopamine en acetylcholine in de hersenen te stimuleren. Veranderingen in deze
  receptoreiwitten, in het bijzonder seretonine, zal een effect hebben op ons humeur
  (Brown, 2002)
 • Het extract van Rhodiola kan monoamine oxidase enzymen remmen. Dit zou van invloed kunnen zijn op de neurotransmitter niveaus in onze hersenen, wat ook van  invloed zou kunnen zijn op onze stemming (Van Diermen, 2009)
 • Uit een ander verslag blijkt dat het extract van Rhodiola onze natuurlijke endorfine niveaus kan verhogen, terwijl het extra stress-gerelateerde endorfines kan voorkomen. Dit kan ook adaptogene activiteit genereren (Khanum, 2005).

Dat gezegd hebbende, zijn we niet helemaal zeker hoe de bovengenoemde actieve stoffen deze fysiologische effecten veroorzaken. Er zijn echter enkele voorlopige experimenten uitgevoerd.

Bron:https://www.researchgate.net/publication/43079654_Rosenroot_Rhodiola_rosea_Traditional_use_chemical_composition_pharmacology_and_clinical_efficacy

Ga naar concentratie pillen om te weten welke soorten natuurlijke concentratie supplementen en prijsniveaus er online te vinden zijn.