L-theanine plant

Wat is L-theanine?

 

Heb je ooit gemerkt dat het drinken van thee zowel stimulerend als kalmerend kan zijn? Nou, het lijkt erop dat L-theanine de chemische stof is die verantwoordelijk is voor dat effect. In de jaren 1950 ontdekten wetenschappers dat de bladeren van de theeplant (Camellia sinensis) van nature dit interessante bestanddeel produceren. Als je een kop groene thee drinkt, krijg je ongeveer 30 mg cafeïne binnen, maar je krijgt ook ongeveer 10 mg L-theanine binnen.

Hoe werkt L-theanine?

 

Stimulans van Alfa-golven in de hersenen
Alfa-golven hangen samen met een ontspannen toestand. De golven komen vooral voor in de occipitale cortex (in dit hersendeel worden visuele prikkels verwerkt). In de alfa toestand is men alert op een ontspannen manier.

Door de ontspannenheid van de Alfa staat kunnen we optimaal gebruik maken van onze beide hersenhelften én tegelijkertijd zijn we uitermate geconcentreerd met één ding bezig. Hoe meer ontspannen iemand in allerlei situaties is, des te minder snel is degene uit zijn evenwicht. Het aanwezig zijn van veel alfa-golven is daarom goed voor examens, sollicitatiegesprekken etc.

L-theanine helpt om de activiteit van alfa-hersengolven te verhogen. Het lijkt de “prikkelbare” neurotransmitters te kalmeren. Daarnaast bevordert het de “kalmerende” stoffen zoals serotonine en dopamine. Het kan ook neuronen beschermen tegen schade wat kan bijdragen bij het helder blijven nadenken tijdens het ouder worden.

Leren en geheugen
L-theanine stimuleert de cognitieve functies, waaronder leren en geheugen. Dit is bewezen in onderzoeken bij mensen en dieren. De verbeteringen in leren en geheugen zijn te danken aan de regulering van NMDA-gerelateerde Long Term Potentation (LTP).

LTP: een hersenactiviteit die helpt om herinneringen te vormen.
NMDA-receptoren: ontvangers in de hersenen die onder andere essentieel zijn voor zenuwoverdracht en neuroplasticiteit. Hierdoor spelen ze een belangrijke rol in hersenontwikkeling, leercapaciteit en geheugen.

Kalmerend en angstverminderend
Het best gedocumenteerde effect is het kennelijke anxiolytische en kalmerende effect als gevolg van de up-regulatie van remmende neurotransmitters en mogelijke modulatie van serotonine en dopamine in geselecteerde gebieden. Het is ook recentelijk aangetoond dat het het niveau van brain-derived neurotrophic factor (BDNF) verhoogt.

Combinatie van L-theanine en Cafeïne
Het onderzoek van Haskell uit 2008 meldt dat de combinatie van cafeïne en L-theanine leidt tot verbeteringen in de hersenfunctionaliteit, waaronder:

  • snellere reactietijd
  • sneller werkgeheugen
  • nauwkeuriger zinverificatie

Uit dit onderzoek bleek ook dat deze combinatie leidde tot een snellere reactietijd, sneller numeriek reactietijd en verbeterde zinverificatie nauwkeurigheid. Hoofdpijn en vermoeidheid waren verminderd en de alertheid werd verhoogd. Er was ook een aanzienlijk positieve interactie tussen cafeïne en L-theanine bij vertraagde woordherkennings reactietijd.

De voordelen van L-theanine: 
– Vermindert stress
– Stimuleert het geheugen
– Ondersteunt de leercapaciteit
– Kalmerende werking

Bron:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18006208
Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18254874

Ga naar producten en prijsvergelijk om te weten welke soorten natuurlijke concentratie supplementen en prijsniveaus er online te vinden zijn.