Foto Bacopa monnieri plant

Wat is Bacopa monnieri?

Bacopa monnieri (ook wel bekend als Brahmi, water hysop, Bacopa monniera of Herpestis monniera) is een kruipende vaste plant met kleine langwerpige bladeren en paarse bloemen, die gevonden wordt in warme moerassen en inheems is aan Australië en India. Vaak gevonden als onkruid in de rijstvelden, groeit BM in heel Oost-Azië en de Verenigde Staten. De gehele plant wordt medicinaal gebruikt.

De Bacopa monnieri is een plant die vaak wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde en heeft een eeuwenoude reputatie als een effectief en krachtig kruid voor het geheugen en de bestrijding van stress. De Bacopa monnieri werkt als een adaptogeen, wat betekent dat het het lichaam helpt zich aan te passen aan nieuwe of stressvolle situaties.

Het primaire medische ingrediënt dat is afgeleid van de Bacopa monnieri is de Bacopa saponinen alkaloïde. Studies over dit medicijn tonen aan dat het verschillende factoren van het geheugen tegelijk kan verbeteren, met inbegrip van geheugenvorming en het herstel.

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3746283/#B16
Bron: https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/254303/

Hoe werkt Bacopa monnieri?

Geheugen
Klinisch onderzoek toont aan dat Bacopa monnieri de snelheid van het vergeten van nieuw verworven kennis kan vertragen. Onderzoekers hebben ook gesuggereerd dat deze stof de mentale verwerking van informatie kan versnellen, cognitie onder stress kan optimaliseren en ontspanning bevordert. Bacopa monnieri extract als ingrediënt in een concentratie of studeer pil zorgt er dus voor dat je in staat bent informatie beter op te nemen.

Bacopa monnieri laat in onderstaande onderzoeken de cognitieve effecten zien:

Tabel wetenschappelijke studies Bacopa monnieri


Geheugen bij oudere mensen

Als mensen ouder worden, is het gebruikelijk dat de ouder wordende hersenen degraderen. De werkzame stoffen in Bacopa monnieri, beter bekend als bacosides, moeten worden geëvalueerd op hun effecten op de hersenen en de menselijke gezondheid. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat de verbindingen in Bacopa monnieri de hersencellen, die voor de regeneratie van het hersenweefsel zorgen, positief beïnvloeden.

Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18931935

In een meta-analyse vergeleken Neale e.a. (2012) de nootropische (cognitie verbeterende) effecten van Bacopa monnieri met Panax ginseng en modafinil (een eugeroic-waakzaamheid geneesmiddel). Chronische Bacopa monnieri liet de beste consistentie zien en had het grootste effect van de drie. Bacopa monnieri toonde een klein tot een middelgroot effect voor aandacht en informatieverwerkingstaken. Een groter effect was duidelijk te zien bij auditieve verbale leertaken, metingen van d = 0,23 voor vertraagd woordpaar geheugen tot d = 0,95 voor vertraagd woord herinneren (op de Rey Auditory Verbal Learning Test) en d = 1,01 voor de bescherming van pro-actieve storingen tijdens het vertraagd geheugen. Deze resultaten bewijzen, vooral in termen van verbale kennis, de kracht van Bacopa monnieri.

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3746283/#B134

Stressreductie
Als de dagelijkse oorzaken van stress zijn tol eisen, kan een Bacopa monnieri ingrediënt in een supplement ook zijn werking laten zien. Stressreductie is misschien wel het meest bekende traditionele gebruik. Een studie ter evaluatie van een Bacopa monnieri supplement meldde een significante verbetering van de stemming onder de deelnemers, evenals verlaagde niveaus van cortisol, het stresshormoon. Dit suggereert dat Bacopa monnieri, door het reguleren van de hormonen die betrokken zijn bij de reactie op stress, de effecten van stress neutraliseert.

Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23788517

Bloeddruk
Van Bacopa monnieri is aangetoond dat het op twee manieren de bloeddruk positief kan beïnvloeden. Het verhoogt het gebruik van stikstofmonoxide in het lichaam en het blijkt ook ook de vasculaire spierfunctie te bevorderen. Terwijl het bevorderen van een normale bloeddruk niet een van de bekendste toepassingen van Bacopa monnieri is, kan het kruid nog steeds een waardevolle, natuurlijke aanpak zijn voor diegenen die naar dit voordeel op zoek zijn.

Ga naar producten en prijsvergelijk om te weten welke soorten natuurlijke concentratie supplementen en prijsniveaus er online te vinden zijn.