Foto Bacopa monnieri plant

Wat is Bacopa monnieri?

 

Bacopa monnieri, ook bekend als Brahmi en Bacopa monniera, is een plant met kleine langwerpige bladeren en paarse bloemen. De kruid bevindt zich in warme moerassen en is inheems aan Australië en India. Vaak gevonden als onkruid in de rijstvelden, groeit deze plant in heel Oost-Azië en de Verenigde Staten. De gehele plant wordt medicinaal gebruikt.

In de Ayurvedische geneeskunde heeft het een eeuwenoude reputatie als een effectief en krachtig kruid voor het geheugen en de bestrijding van stress. De Bacopa monnieri werkt als een adaptogeen. Dit betekent dat het lichaam helpt zich aan te passen aan nieuwe of stressvolle situaties.

Het belangrijkste ingrediënt dat is afgeleid van deze kruid is de Bacopa saponinen alkaloïde. Studies over dit medicijn tonen aan dat het verschillende factoren van het geheugen tegelijk kan verbeteren waaronder geheugenvorming en het herstel ervan.

De voordelen:
  • Voor ondersteuning van het geheugen
  • Voor stressvolle situaties
  • Voor mentale energie
  • Voor een heldere geest
  • Voor een goede gemoedstoestand

Hoe werkt Bacopa monnieri?

 

Geheugen
Onderzoek toont aan dat Bacopa de snelheid van het vergeten van nieuw verworven kennis kan vertragen. Onderzoekers hebben ook gesuggereerd dat deze stof de mentale verwerking van informatie kan versnellen, cognitie onder stress kan optimaliseren en ontspanning bevordert.

Bacopa monnieri laat in onderstaande onderzoeken de cognitieve effecten zien:

Tabel wetenschappelijke studies Bacopa monnieri

 

 

 

 

 

Geheugen bij oudere mensen
Als mensen ouder worden, is het gebruikelijk dat de ouder wordende hersenen achteruit gaan. De werkzame stoffen in Bacopa monnieri, beter bekend als bacosides, moeten worden geëvalueerd op hun effecten op de hersenen en de menselijke gezondheid. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat de verbindingen in Bacopa monnieri de hersencellen, die voor de regeneratie van het hersenweefsel zorgen, positief beïnvloeden.

In een onderzoek vergeleken wetenschappers cognitie verbeterende effecten van Bacopa monnieri met Panax ginseng en modafinil. Bacopa monnieri liet de beste consistentie zien en had het grootste effect van de drie. Dit kruid toonde een klein tot een middelgroot effect voor aandacht en informatieverwerkingstaken. Een groter effect was duidelijk te zien bij auditieve verbale leertaken.

Stressvermindering
Als de dagelijkse oorzaken van stress zijn tol eisen, kan Bacopa in een supplement ook zijn werking laten zien. Stressvermindering is misschien wel het meest bekende traditionele gebruik. Een studie van een Bacopa monnieri supplement meldde een significante verbetering van de stemming onder de deelnemers. Tevens werden verlaagde niveaus van cortisol, het stresshormoon, geobserveerd.

Bloeddruk
Van Bacopa monnieri is aangetoond dat het op twee manieren de bloeddruk positief kan beïnvloeden. Het verhoogt het gebruik van stikstofmonoxide in het lichaam en het blijkt ook ook de vasculaire spierfunctie te bevorderen. Terwijl het bevorderen van een normale bloeddruk niet een van de bekendste toepassingen is, kan het kruid nog steeds een waardevolle, natuurlijke aanpak zijn voor diegenen die naar dit voordeel op zoek zijn.

Ga naar bestellen om te weten welke soorten natuurlijke concentratie supplementen Bacopa monnieri bevatten en prijsniveaus er online te vinden zijn.

Bronnen:

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3746283/#B16
Bron: https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/254303/
Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18931935
Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3746283/#B134
Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23788517