Bacopa monnieri plant met tekst thanks for the memories

 

 

 

 

 

Meer dan eens komt het voor dat mensen zich niet kunnen concentreren op hun bezigheden. In zulk geval nemen niet alleen studenten of scholieren, maar ook professionals die langdurig bezig zijn met activiteiten die veel mentale concentratie vergen hun toevlucht tot de zogenaamde concentratie pillen. Omdat we met zijn allen steeds meer geestelijke arbeid verrichten, is het geen wonder dat deze medicijnen die aandacht verhogend werken steeds populairder worden bij het grote publiek.

Concentratie pillen vind je dan ook in verschillende vormen en van diverse merken. Zo bestaan er reeds langer dan vandaag de synthetische concentratie pillen die onder de naam Modafinil verkocht worden. Tegelijk worden ook concentratie pillen op natuurlijke basis verkocht. Bekende natuurlijke extracten zijn Bacopa Monnieri en Panax Ginseng. Voor de consument is het moeilijk kiezen. Veel mensen hebben van nature uit de neiging om voor de meest bekende middelen te kiezen zoals Modafinil of Ritalin, maar weten nog weinig af van natuurlijke concentratie supplementen. Zijn supplementen uit puur natuurlijke ingrediënten gemaakt worden ook beter? Ik verdiepte mij in de bestaande wetenschappelijke literatuur en deel graag mijn bevindingen.

Natuurlijke concentratie pillen versus synthetische concentratie pillen

Om de effecten van natuurlijke concentratie pillen en synthetische concentratie pillen op een wetenschappelijke manier met elkaar te kunnen vergelijken, dient dit onderzoek aan een aantal maatstaven te voldoen. Hierbij is het altijd noodzakelijk dat het gaat om een dubbelblind onderzoek waarbij een deel van de proefpersonen behandeld werd met een placebo en de andere groep de echte medicijnen toegediend kregen. Bijkomend vermeld ik dat alle proefpersonen gezond waren op het moment van het onderzoek. Dit is een uiterst belangrijk gegeven, want enkel zo kan het effect van de verschillende medicijnen op een objectieve manier worden vastgesteld.

Het onderzoek waarop ik mijn bevinding baseer is het onderzoek dat in maart 2013 werd uitgevoerd door de British Pharmalogical Society (het Brits genootschap voor farmacologie). Uit dit wetenschappelijk onderzoek blijkt duidelijk dat de scores met betrekking tot efficiëntie en werkzaamheid voor Bacopa Monnieri en Panax Ginseng hoger lagen dan die van het synthetische geneesmiddel Modafinil.

Dit onderzoek bewijst dan ook dat met natuurlijke middelen wel degelijke resultaten behaald kunnen worden. In het geval van Bacopa Monnieri en Panax Ginseng hebben we het over kruidenextracten waarvan de werkende bestanddelen wel degelijk de cognitieve vaardigheden van de mens kunnen verbeteren. Hierbij is het belangrijk om te onthouden dat Panax Ginseng vooral op korte termijn werkt en dat Bacopa Monnieri ook op lange termijn de cognitieve vaardigheden blijft beïnvloeden.

Dit Brits wetenschappelijk onderzoek is in ieder geval hoopvol voor wie er de voorkeur aan geeft om natuurlijke middelen te gebruiken wanneer het nodig is om de eigen cognitieve vaardigheden aan te scherpen. British Pharmalogical Society spreekt zich hoopvol uit over de mogelijkheden en de werking van natuurlijke concentratie pillen. Daarom zal in de toekomst dit onderzoek nog verdiept gaan worden. Ondertussen kan ik er al zeker van zijn dat natuurlijke concentratie pillen wel degelijk effectieve resultaten bieden evenals de synthetische varianten.

Wil je weten wat er zoal te vinden is in de Nederlandse markt aan natuurlijke concentratie pillen klik hier.

Bron: Br J Clin Pharmacol. 2013 Mar; 75(3): 728–737.

Concentratie pillen: welke soorten zijn er?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *